Што влијае на љубовта кон одреден вид храна?

Сподели со своите пријатели

Љубителите на чипсот се всушност в вљубени во овој вид грицки затоа што се крцкави.

Loading...

Ние сакаме кикирики затоа што го сакаме крцкањето во уста, иако сме убедени дека го сакаме неговиот вкус. Во преводот – звукот на храна е често клучен за да нè привлече и да не остави рамнодушни.

Состојките што ги чувствуваме додека ја консумираме – се споредни – тврди психологот Џон Прескот, автор на „Вкусот работи: Зошто ја сакаме храната што ја сакаме?“.

Објаснувајќи ја улогата на петте основни вкусови што ги откриваме во уста – солено, слатко, горчливо, кисело и зачинето, се наведува дека нашето искуство во исхраната е повеќенаменско.

И, допирот и звукот имаат огромно влијание врз тоа дали нешто не сакаме или не. Психологот ги замолил своите испитаници да се запрашаат дали ќе „паднат“ на чипсот толку многу ако не крцкаа. Или – дали нивната пица би била толку неодолива доколку не е мека и пријатна на допир.

Обожавањето на некои специјалитети е под влијание и на други фактори кои немаат никаква врска со состојките, но со мирисите.

Leave a Reply