Што е разликата меѓу „рок на употреба“ и „најдобро да се употребува до“?

Сподели со своите пријатели

Британската агенција Food Standards издаде драматично предупредување во кое тврди дека потрошувачите се коцкаат со нивното здравје поради незнаење што јадат.

Loading...

Иако многу од овие намирници завршуваат во ѓубре, некои од нив, всушност, сѐ уште може да се најдат на нашата чинија.

Но, кога станува збор за безбедноста на храната, секогаш треба да се биде внимателен, а тоа е особено точно за луѓето со послаба здравствена состојба.

 

 

Каква храна можеме да јадеме по истекот на рокот?

Британската агенција Food Standards издаде драматично предупредување во кое тврди дека потрошувачите се коцкаат со нивното здравје поради незнаење што јадат. Околу 40 проценти од потрошувачите јадат храна со поминат рок, а повеќе од две третини од луѓето ја тестираат безбедноста на производите со едноставно мирисање храна и проверка на нивната боја, иако двата методи за тестирање се многу несигурни.

Loading...

Треба да биде пофлексибилен според датумите на истекување на рокот на храната, но клучно е да се направи разлика помеѓу ознаката „рок на траење“ и „најдобро да се користи до“.

Имено, „рок на траење“ значи дека е опасно да се јаде производот по одредениот датум, додека „најдобро да се користи до…“ значи дека храната нема да биде опасна некое време потоа.

 

 

Што можеме да јадеме по истекот на рокот?

Бисквитите или житарките може да станат помеки по датумот „најдобро да се употребува до“, но нивната потрошувачка сепак ќе биде сосема безбедна. Општо правило е: храната што е многу солена (кисели краставички, на пример), слатка (мед или џем), ферментирана (кисела зелка) или сува (бисквити) имаат многу мал ризик да го загрозат здравјето, дури и ако истече рокот.

Постојат пет начини да ги убиете бактериите за да ја направите храната побезбедна. Храната може да се чува во кисели течности како што е оцет, така што можете да јадете кисели краставички долго по истекот на рокот наведен на теглата.

Loading...

Големи количини на шеќер се исто така многу ефикасен метод за зачувување на храната, така што слатките намази се безбедни дури и по истекот на рокот.

Неодамна беше откриено дека медот стар 5.000 години пронајден во Египет е за јадење и безопасен!

Процесот на ферментација што се користи во јадења како кисела зелка, исто така, ефикасно ја зачувува храната, како и традиционалните методи за солење и сушење месо и риба.

 

 

Рок за храна од животинско потекло

Етикетата „употребливо до” е важна за повеќето свежи прехранбени производи, особено месни производи, но има случаи кога овие упатства може да се игнорираат.

Loading...

Цврсто сирење е таков случај. Дури и ако се појави мувла однадвор, внатрешноста на сирењето е здрава и се јаде. Истиот принцип важи и за лебот. Ова правило, сепак, не е применливо за меките сирења како што се бри или камемберт.

Изненадувачки, „употребливо до” не важи за јајца. Тие сѐ уште можат да се користат во колачи или како тврдо варени во салати, на пример. Меѓутоа, по истекот на рокот, тие не треба да се јадат пржени или меко варени.

Можете исто така слободно да подготвите палачинки или проџу од млекото што е кисело. Термичката обработка на млекото ги убива сите штетни бактерии.

 

 

Loading...

Никогаш не консумирајте месо по истекот на рокот, бидејќи живината и свинското месо се убедливо најголемата причина за труење со храна. Проблемот се влошува со фабричко одгледување, кое шири контаминација.

Најновите истражувања покажаа дека хроничниот стрес од кој страдаат животните во интензивното одгледување во фабрика, ја намалува ефикасноста на нивниот имунолошки систем, така што нивните организми се почва за штетни бактерии.

Кај животните од слободен опсег, опасните бактерии обично остануваат во цревата и не продираат во месото, а одгледувањето на отворено го запира растот на ешерихија коли.