Шест најчести митови за ЦИА во кои многумина веруваат

Сподели со своите пријатели

Централната разузнавачка агенција (ЦИА) се наоѓа во Ленгли, Вирџинија. Многу работи во врска со таа американска агенција се обвиткани во тајност, а разни теории на заговор често се врзуваат за неа.

Loading...

ЦИА е исто така честа тема во холивудските филмови, поради што многу работи во врска со тоа се погрешно претставени.

Разбиваме некои од најчестите митови за ЦИА.

 

 

Не сите вработени во ЦИА се шпиони

ЦИА има многу работници, оперативци, аналитичари, библиотекари, лица одговорни за комуникација… и тие не се агенти. Шпиони се оние кои ги регрутира ЦИА за да работат во агенцијата.

Loading...

Повеќето од нив смеат да кажат каде работат

Има службени лица кои живеат во тајност, па затоа не смеат да откриваат информации за нивната работа, но повеќето не живеат на тој начин. Повеќето работници имаат редовна работа од 9 до 17 часот.

 

 

Службениците на ЦИА не носат оружје

Јавноста често ги меша агентите на ФБИ и претставниците на ЦИА, но ЦИА нема функција за спроведување на законот. Нејзините службеници собираат и анализираат податоци и не апсат никого.

Дејствата не завршуваат со пукање и хаос

Loading...

Всушност, тоа е сосема спротивно. Ако се спроведе операција, никој веројатно нема ни да знае дека ЦИА е присутна.

ЦИА не ги чува сите државни тајни

Само затоа што некој работи во ЦИА не значи дека имаат неограничен пристап до владините тајни. Секој вработен има пристап до информации релевантни за конкретната работа што ја работи.

ЦИА не создава надворешна политика

Агенцијата е независен извор на информации и разузнавачки податоци за креаторите на политиките, но не е нејзин креатор.