Седум теории на заговор кои всушност се реалност (видео)

Сподели со своите пријатели

Влада која меѓу црните мажи намерно шири полово преносливи болести без нивно знаење, полиција која лаже за смртта на луѓето кои заминале да гледаат натпрвар и измамник кој помогнал да започне војната, звучај како луди теории на заговор, но всушност се вистински приказни.

 

Loading...

Експеримент со сифилис во Таскиги

Овој американски експеримент траел од 1932 до 1972 година и за време на неговото траење скоро 400 црнци се заразени со сифилис без нивно знаење или согласност.

На мажите им било кажувано дека имаат лоша крв, наместо да им кажат дека имаат полово пренослива болест или да ги лекуваат од истите.

Со истражувањето сакале да откријат дали сифилисот влијае на црните мажи повеќе отколку на белите, а до моментот на завршување на експериментот биле живи само 74 учесници во него.

Проект МК – УЛТРА

Во рамките на овој проект на ЦИА на луѓето без нивна дозвола им давале лекови со кои сакале да ги контролираат нивните мисли. Притоа агенцијата користела и електрошокови, хипноза, субиминални уверувања и техники на изолација.

Програмот е споменат во кината „Мажите кои гледаат во кози3, според која е снимен и познат филм со Џорџ Клуни.

Операција „Спојувалка“

Со помош на овој таен план пред крајот на Втората светска војна во САД требало да се доведат нацистички научници кои притоа би требало да почнат да работат за ЦИА.

Новинарката Ени Јакобсен го открила овој план во својата книга „Operation Paperclip: The Secret Intelligence Program that Brought Nazi Scientists to America“.

Наводно научниците помогнале во изработката на хемиското оружје на САД и соработувале со американските научници на развојот на ЛСД.

Сведочењето на Најирах

Девојчето познато само како Нахирах (15), во деведесетитте години сведочела пред америакнскиот Конгрес, за нејзините зборови се употребени како поддршка за Првата заливска војна.

Девојчето тврдела дека ирачки војници ваделе бебе од инкубатор и го оставел да умре, но нејзината приказна подоцна ја негира Amnesty International.

По завршување на војната, „Њујорк Тајмс“ објавил дека Нахирах всушност била ќерка на кувајтскиот амбасадор и дека нејзината приказна ја органзиирала ПР компанијата „Hill&Knowlton“.

Прохибиција

Американската влада намерно труела со алохол за време на прохибицијата во намера да се воведе забрана за конзумирање на алкохолот.

Благодарение на нивните акции починале околу 700 луѓе.

Хилсвроу

Скоро 100 навивачи на Ливерпул на 15 април 1989 година се здробени, а уште многу се повредени додека се обидувале да го гледаат полуфиналето на ФА купот на стадионот „Sheffield Wednsday Hillsborough“.

Во 2001 годдина еден пензиниран судија изјавил дека семејствата на загинатите би требало да се чуваат од „теориите на заговор“ во врска со тоа што се случило за време на трагедијата.

До 2012 година ситрагата покажала колку полицијата со сите сили се трудела да докаже дека самите жртви се виновни за предизвикување на метежот кога ги изгубиле животите.

Операција „Норвудс“

За време на Студената војна, американската Влада осмислила напади на САД кои сакала да ги препише на Куба, за да ја придобие поддршката на јавноста за војна со оваа латиноамериканска комунистичка земја.

Документите всушност докажуваат дека планот никогаш не прераснал во фаза на планирање.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.