Само еден детал на лицето го открива најголемиот нарцис

Сподели со своите пријатели

Дебелите и јасно дефинирани веѓи станаа тренд во последните неколку години, но според една нова студија, нечии веѓи можат да откријат повеќе од нивниот моден стил. Можат да ви помогнат да утврдите дали некој е нарцис!

Студијата објавена во „Журнал за личноста“ под наслов „Веѓите како знак на грандиозна нарцисоидност“ вклучува 67 волонтери.

Loading...

Истражувачите Миранда Џакомин и Николас Рул прво направиле портрети на „неутралниот израз“ на 39 студенти од Универзитетот во Торонто. Меѓу нив имало 26 жени и 13 мажи, 32 белци и 7 ученици од други раси. Просечната возраст на испитаниците е 21 година.

Потоа, сите испитаници направиле стандардизиран тест за нарцисоидна личност за да утврдат каде се наоѓаат во тој спектар. Тие биле запрашани колку се согласуваат со тврдењата како „светот би бил подобар ако јас управував со него“, „лесно манипулирам со други луѓе“ и други во кои би верувал „класичен“ нарцис.

Истражувачите имале уште 28 волонтери кои ги погледнале портретите и ги рангирале на скала од 1 (воопшто ненарцисоидни) до 8 (крајно нарцисоидна личност), откако им била дадена дефиницијата за нарцис како некој што е „егоистичен, самобендисан и суетен“.

Истражувачите исто така ги свртеле сликите наопаку, бидејќи едно истражување покажало дека им овозможува на човечкото око да гледа поединечни карактеристики на лицето една по една, наместо да ги „групира“ сите во една целина.

За третиот дел од експериментот, истражувачите ставиле црни ленти над очите или веѓите на луѓето на фотографиите, а потоа побарале од волонтерите да ги преценат сликите.

 

 

Loading...

Се покажало дека волонтерите можеле точно да го препознаат нарцисот кога ќе им ги покажат веѓите и очите. Резултатите биле помалку точни кога на нив биле прикажани само очите, но не и веѓите на луѓето на фотографиите.

„Во основа направивме долга серија експерименти во кои ги елиминиравме цртите на лицето се повеќе и повеќе се додека не ги изолиравме веѓите како примарен знак на нарцисоидноста на луѓето“, рече iaакомин

Истражувачите, исто така, ги класифицираа веѓите на секој субјект според густината, обликот, грижата и препознатливоста. Откриле дека оние луѓе со многу препознатливи веѓи, кои за некои се највпечатливите црти на лицето, други многу прецизно би ги препознале како нарциси, додека стилот на дотерување, обликот и густината не играат никаква улога.

Гакомин рече дека не можат да утврдат дали шминката и цртањето веѓи, кои денес се популарни за промена на обликот или дебелината, играат улога во перцепцијата на нечии веѓи.

Покрај тоа, кога ќе сретнеме некого во реалниот живот, не се потпираме само на изгледот на лицето за да процениме некого и да добиеме прв впечаток, па така, признава таа, резултатите од студијата можеби нема да го рефлектираат вистинското искуство.

Студијата беше наградена со наградата „Иг Нобел“, која се доделува за неверојатни, смешни или „слабо корисни“ научни дела.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *