Руси направија наноробот кој ги убива клетките на ракот

Сподели со своите пријатели

Научниците од Универзитетот ИТМО во Санкт Петербург предложија нов концепт за борба против ракот.

Loading...

Тие направија наноробот со фрагменти од ДНК кои не само што можат да ги уништат клетките на ракот, туку и да ги препознаат низ целото тело.

Резултатите од истражувањето се објавени во списанието „Chemistry — A European journal“.

Креирање на ефективни лекови против рак кои не предизвикуваат сериозни несакани ефекти е една од најважните задачи за хемичарите, фармацевтите и биолозите.

Научниците имаат големи надежи за генетска терапија насочена кон борба против мутациите што се случуваат во човечките клетки.

„ДНК е основа на клетката. Содржи генетски информации потребни за кодирање на протеини кои се од витално значење за постоење на една клетка“, вели Катерина Гончарова, една од авторите на студијата.

„Кога ќелијата станува канцерозна, се јавува „дефект“ во геномот. После тоа, таа започнува да ги синтетизира „штетните“ протеини, а не оние што му се потребни на нашето тело. Како резултат, клетките почнуваат да се размножуваат неконтролирано и процесот не може да се запре – масата на туморот станува се поголема и поголема“.

Како работат нанороботите во борбата против ракот?

Loading...

Научниците од Универзитетот во Санкт Петербург со американските колеги на Универзитетот во Централна Флорида проучувале некои својства на деоксирибоза (ДНК) кои можат да ги препознаат и вкрстат патогените РНК молекули.

Авторите имаат синтетизирана само-реплицирачка деоксирибоза во лабораторијата и врз основа на нив создадоа еден вид наноробот кој може да обележува одредени видови на клетките на ракот со помош на блескави молекули и да ги уништи.

„Нашиот ДНК наноробот се состои од два дела: откривање и терапевтски. Терапевтскиот дел ја пресекува патогената РНК: колку повеќе сечеме, толку помалку протеини се произведуваат кои се штетни штетни. Вториот дел од нашиот робот ни овозможува да ги откриеме погодените клетки – во присуство на „погрешна“ РНК во клетката, нашата супстанција се комбинира со олигонуклеотиди (единечни полнолетни ДНК или РНК) кои се вештачки воведени во ќелијата, се сечат ланци и се случуваат флуоресценција“, објаснува тој Гончарова

Научниците веќе го пробале овој изум на генетскиот модел KRAS, кој за повеќето онколошки заболувања служи како „молекуларен прекинувач“ кој активира неограничен раст на клетките.

Нанороботот успешно ја откри РНК одговорна за синтеза на патогени протеини и беше во можност да се расчисти.

Новиот нано-уред селективно ги осветлува и исекува молекулите на РНК врзани со KRAS, игнорирајќи ги сите други молекули.

Пред научниците има експерименти на живи клетки и животни. Исто така, мора да се реши проблемот со „испорака“ на нанороботите на погодените клетки.

Тековната работа е на нано-контејнери за насочена испорака на подготовките до разни лаборатории, вклучително и една на Универзитетот ИТМО.

Loading...

Канцеларијата за печат на Универзитетот ИТМО посочи дека цената е друга потенцијална предност на предложениот концепт.

Да се ​​направи таков наноробот дури и во лабораториски услови чини само околу 1.000-1,500 рубли (15 до 20 евра).


Leave a Reply