Професионалните готвачи тврдат дека погрешно ја посолуваме храната: Еве како да го правите тоа правилно!

Сподели со своите пријатели

„Количината на сол и путер што се користи во светот на рестораните е многу поголема од онаа на која е навикнат просечниот локален готвач“, изјави за HuffPost Кит Сарасин, готвач и сопственик на The Farmers Dinner и Aatma. „Солењето на храната е дел од процесот, а добриот готвач знае како да ја зачини.

Loading...

Тајмингот е сè

Бидете сигурни да работите бавно и стабилно. „Најважното нешто што треба да се знае за тајмингот е да не се додава премногу – премногу рано“, рече Алисон Аревало, сопственичка на Pasta Louise во Бруклин. „Додадете малку и продолжете да ја вкусувате храната. И кога готвите вода за тестенини, додајте повеќе сол отколку што мислите дека ви е потребно. Јас користам две супени лажици по килограм тестенини кога готвам дома“.

 

 

„Не солете ги протеините прерано“, советува Херве Маливерт, директор за кулинарски работи на Институтот за кулинарско образование. „Ако посолите премногу рано пред да готвите, протеинот ќе почне да се денатурира и да се стврднува. Солењето триесет минути пред тоа не се препорачува. Ако сакате да маринирате нешто, не солете. пред готвење“.

Не секој вид сол е ист

Loading...

Видот на сол е уште еден фактор кој влијае на крајните резултати. Josiah Citrin, готвач со две ѕвезди на Michelin и сопственик на рестораните Mélisse, Citrin, Charcoal, Dear John’s и Openaire, рече дека можеби изгледа како професионалци да креваат бура поради солта, но квалитетот на производот прави разлика. „Никогаш не користам ништо друго освен јодирана сол за сите мои рецепти“, рече Цитрин.

 

 

 

Користете добра завршна сол, но само на самиот крај

„Таа совршена, солена ‘рскавица што можете да ја добиете од неверојатниот специјалитет на морска сол може навистина да ги разликува јадењата од добри до одлични“, рече извршниот готвач и извршен партнер Робин Селден од Marcia Selden Catering. Финалната сол не се користи за време на готвењето, туку се посипува откако се ќе биде готово.

Солење од височина

Loading...

„Кога станува збор за солење, клучно е да се постигне рамномерна покриеност“, рече Питман. Готвачите ја солат храната со тоа што ја попрскуваат од околу 20 инчи или повеќе над храната, дозволувајќи им на кристалите на солта да паѓаат порамномерно“.