24.01.2019 22:08

По војната посмртните останки на бугарски војници свечено испратени од Куманово


По повод нивното испраќање во Ниш, каде биле потребани во заедничка гробница, во Куманово се одржала свеченост на која пред околу две илјади граѓани зборувал Киро Џимревски, претседател на Околискиот одбор на Социјалистичкиот сојуз и Слави Чакаров, генерал мајор на Бугарската народна армија и воен атеше во амбасадата во Белград.

Со звуците на воената музика биле положени венци од името на Околиското собрание, Околискиот Пред Околиското собрание во Куманово рано изутрина на 25 октомври 1963 година запрела колона од 19 воени возила, а во нив имало ексхумирани посмртни остатоци на 882 војници, подофицери и офицери на Бугарската народна армија ззагинати во борбите против фашизмот.

loading...

одбор на Социјалистичкиот сојуз и Околискиот сојуз на боречките организации, додека пак почесниот баталјон на Југословенската народна армија одал воени почести кога колоната го продолжила својот пат кон Ниш.

Извор: „Наш весник“ број 49 (петок, 1 ноември 1963. година)


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments