Пауновски: Инспекциите синоќа имаа полни раце работа во Скопје, апелираме за совесност

Сподели со своите пријатели

Инспекциите во Скопје вчера затвориле четири објекти – три се угостителски кои работеле по 21 часот, а интервенирано е и во јога-студио каде што казната не е за пречекорување на работното време, туку за групирање повеќе луѓе на едно место.

Loading...

– Инспекциите синоќа, посебно од одделението во Скопје, имаа полни раце работа. Трите  угосителски објекти се фатени дека работат во  23, 23.30 и 24 часот, а  кај еден имаме и кинење пломба пред да му истече рокот за затворено и отворил повторно.  Тоа е објект во Чаир, кој повторно е затворен, направен е записник и поднесена е кривична пријава за кинење службен печат од институција, рече Стојко  Пауновски, директор на Државниот пазарен инспекторат на прес-конференција на Инспекцискиот совет.

Во  локалот „Мош“, кој бил отворен иако привремено запечатен, интервенирала и полицијата. Сè што таму затекнале инспекторите, посочи Пауновски, е заведено во записникот, а за навредите што им биле упатени, рече, инспекторите се веќе навикнати.

-Меѓутоа, треба да им служи на чест на оние коишто ги организираат и се сопственици на тие угостителски објекти. Во записниците стои дека работеле и во 23 часот, заедно со полицијата е правена контролата. Истиот субјект е казнет и по претходниот закон кога поднесувавме кривични пријави и беше затворен. Ова е по новиот закон, и во зависност од големи, мали или средни претпријатија, казните се од 3.000 до 30.000 евра и плус 1.500 евра за физичкото лице. Во рок од три дена сега казните ги доставува директно ДПИ преку платни налози, а објектот ќе биде затворен од 10 до 30 дена, додаде директорот на Пазарниот инспекторат.

Според него,  и овие казни се ригорозни и не се потребни дополнителни, но порача да бидат посовесни и да не сметаат, како што рече,  дека инспекторите ќе проверуваат само во 21 часот (односно од 18 часот од денеска), и дека откако ќе си заминат, ќе ги продолжат забавите.

– Инспекторите се на терен и додека имаме дослух и од граѓаните, тие ќе ги проверуваат сите угосителски објекти каде се сомневаме  дека има повторно отворање и собирање на поголеми групи луѓе како гости и ќе делуваме. Овие казни што ги имаме денес мислам дека се доволни, само да се врати свеста и совеста кај оние што вршат угостителска или други дејнсоти, да бидат малку попослушни кон донесените протоколи, истакна Пауновски.

За време на новогодишната ноќ, рече, Инспекторатот ќе работи според насоките што ќе ги добие од Владата и дека ако е потребно, а верува дека ќе биде така, инспекторите ќе работат и на 31 декември и на 1 јануари.

Во однос на контроли во туристичките места, гарантира, рече, дека ќе ги има во секој град зашто ДПИ има одделенија со инспектори и дежурни екипи кои заедно со полицијата ќе делуваат каде што има неправилности, непочитување на протоколите, прекршување на работното време и групирања.

Loading...

Во однос на казината и обложувалниците, Пауновски одговори дека и тие како и угостителите од денеска по 18 часот  не смеат да послужуваат пијалаци.

Хатка Смаиловиќ


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *