Оваа земја влезе во 2014 година, нивниот календар доцни, а годината трае 13 месеци

Сподели со своите пријатели

Етиопскиот календар „доцни“ седум години и осум месеци, па во саботата го прославија почетокот на 2014 година.

Loading...

Во споредба со општо прифатениот западен календар во поголемиот дел од светот, оној во Етиопија доцни седум години и осум месеци. Пред три дена, на 11 септември, жителите на оваа земја го прославија почетокот на 2014 година, пишува BBC Travel.

Причината за ова е што различно ја пресметуваат годината на раѓањето на Исус.

 

 

Католичката црква го сменила своето пресметување во 500 година, додека православната црква во Етиопија не. Така, новата година започнува на 11 септември или 12 септември во престапните години, кога започнува пролетта во оваа земја.

Првите 12 месеци во Етиопија имаат 30 дена, додека последните 13 имаат пет или шест дена, во зависност од тоа дали е престапна годината.

Loading...

Времето се пресметува поинаку, така што денот е поделен на два дела од дванаесет часа кои се бројат од шест часот во наше време. На пример, ако треба да организирате пијалак со некого во 10 часот наутро, немојте да се изненадите ако тоа лице навистина пристигне во 16 часот.

Единствената африканска земја која никогаш не била колонизирана

Во 1895 година, Италија се обидела да ја колонизира Етиопија, позната и како Абисинија. Тоа се обидела во време кога европските колонијални сили се бореле да ја освојат секоја африканска земја.

 

 

Италијанците успеале да ја колонизираат соседна Еритреја, и по смртта на етиопскиот император Јован IV во 1889 година, окупирала плато долж брегот на оваа земја. Тие, исто така, сакале да ја преземат контролата врз внатрешноста на Етиопија, но императорот Менелик II ги спречил во тоа.

Ова ја принудило Италија да ја признае независноста на Етиопија. Оваа африканска држава била под петгодишна окупација за време на владеењето на фашистичкиот диктатор Бенито Мусолини во Италија.

Loading...

Наследникот на Менелик, Хаиле Селасие, ја искористил победата над Италија застапувајќи за формирање на Организацијата на африканското единство (ОАУ), која сега се нарекува Африканска унија. Седиштето на синдикатот е во главниот град на Етиопија – Адис Абеба.

„Нашата слобода е бесмислена ако не се сите Африканци слободни“, рекол Селаси за време на формирањето на ОАУ во 1963 година, кога со поголемиот дел од континентот владееле европските држави.

 

 

Во борбата против колонијализмот, тој соработувал со поранешниот јужноафрикански лидер Нелсон Мандела. Тој добил етиопски пасош, што му дало можност да патува. Мандела рекол дека Етиопија зазема посебно место за време на неговите патувања.

Растафаријанците го обожуваат императорот Хајл Селаси

Јамајканецот, активист за црните права Маркус Гарви, кој бил важна личност во движењето Враќање во Африка, исто така е одговорен за фактот дека Растафаријанците високо го ценат Селаси.

Loading...

„Погледнете ја Африка кога ќе се закити црниот крал, бидејќи денот на ослободување е близу“, рекол Гарви во 1920 година.

Селаси, чиешто родено име е Рас Тафари Маконен, бил крунисан за нов владетел на Етиопија десет години подоцна. Многумина во Јамајка го сфатиле ова како исполнување на пророштвото, а потоа се појавило растафаријанското движење.

 

 

Реге легендата, Боб Марли испратил пораки на Растафаријан со своите музички креации. Во песната „Војна“, тој цитираше делови од обраќањето на Селасие пред Генералното собрание на Обединетите нации во 1963 година.

Loading...

„Додека филозофијата според која едната раса е супериорна, а другата инфериорна е целосно и трајно дискредитирана и напуштена, дотогаш африканскиот континент нема да знае за мирот“, истакнал тогаш.

Магазинот „Тајм“ го прогласи албумот на Марли „Егзодус“, именуван по истоимената песна, за албум на 20 век. Тоа ја одразува желбата на Растафаријанците да се вратат во Африка, која милиони луѓе морале да ја напуштат за време на трансатлантската трговија со робови.

Мала растафаријанска заедница живела во етиопскиот град Шашамене, кој е 225 километри јужно од Адис Абеба. Тие живееле на копно што Селаси им го отстапиле на црнците кои го поддржувале во борбата против Мусолини.

Самиот Селаси, кој бил православен, не верувал како Растафаријанците дека е бесмртен. Сепак, тоа не било пречка за Растафаријанците да го почитуваат многу. Растафаријанците верувале дека неговото потекло датира од библискиот крал Соломон.

 

Loading...

 

Дом на Ковчегот на заветот

За многу Етиопјани, светиот сандак со двете плочи од Десетте заповеди за кои Библијата вели дека Бог му ги дал на Мојсеј не е изгубено – единственото нешто што треба да го направи холивудскиот херој Индијана Џонс е да оди во градот Аксум.

Етиопската православна црква вели дека ковчегот е под постојан чувар во близина на црквата Аксум на Пресвета Богородица Сион, каде што никој не смее да го види.

Loading...

Традицијата вели дека црквата ја поседува оваа скапоцена реликвија благодарение на кралицата Сава, чие постоење го оспоруваат историчарите, но генерално не Етиопјаните.

Тие веруваат дека кралицата отпатувала за Аксум од Ерусалим околу 950 година п.н.е., за да го посети кралот Соломон за да дознае повеќе за неговата ценета мудрост.

 

 

Приказната за нејзиното патување и заведувањето на Соломон е детално опишана во епската Кебра Набаст (Слава на кралевите), етиопско книжевно дело напишано на јазикот Гиз во 14 век.

Loading...

Приказната е за тоа како Македа, кралицата на Сава, родила син Менелик (значи син на Мудриот) – и како тој патувал во Ерусалим години подоцна за да се сретне со својот татко.

Соломон сакал владеењето да остане по неговата смрт, но сепак се согласи со желбата на младиот човек да се врати дома, испраќајќи го назад со контингент Израелци, од кои едниот го украл ковчегот, заменувајќи го оригиналот со фалсификат.

Кога Менелик дознал, тој се согласил да го задржи, верувајќи дека е Божја волја да остане во Етиопија, додека за православните христијани во земјата тој останува свет и нешто за што тие сѐ уште се подготвени да го дадат животот бранејќи го.

 

Loading...

 

Ова беше покажано минатата година кога за време на конфликтот што изби во регионот Тиграј, во северниот дел на Етиопија – војниците од Еритреја, наводно, се обиделе да ја ограбат црквата на Пресвета Богородица Сион по страшниот масакр.

Државен службеник во градот за Би – Би – Си изјави дека младите трчале на оваа локација за да го заштитат ковчегот: „Сите, и мажи и жени, станаа да се борат. Пукаа и убија некои, но ние сме среќни што успеавме да го заштитиме нашето богатство“.

Дом на првите муслимани надвор од Арапскиот Полуостров

„Ако одите во Абисинија, ќе најдете крал кој нема да толерира неправда“, им рекол пророкот Мухамед на своите следбеници кога за првпат се соочиле со прогон во седмиот век во Мека, во денешна Саудиска Арабија.

Ова било во време кога пророкот само што ги започнал своите проповеди, кои се покажале толку популарни што немуслиманските владетели во градот го гледале како закана.

 

 

Следејќи го неговиот совет, мала група тргнала кон кралството Аксум, кое потоа го опфатило поголемиот дел од денешна Етиопија и Еритреја.

Таму, христијанскиот монарх Армах навистина ги поздравил и им дозволил да ја исповедаат својата религија – чија кралска титула на јазикот Гиз беше Негу или Негаши на арапски.

Се верува дека мигрантите го населиле селото Негас, во денешен Тигар, и ја изградиле она што се смета за најстарата џамија во Африка.

Минатата година оваа џамија беше гранатирана за време на борбите во Тиграј.

Локалните муслимани веруваат дека 15 од учениците на пророкот исто така биле погребани во Негаш.

 

Loading...

 

Во исламската историја, транзицијата кон Аксум станала позната како прва хиџра или миграција.

Денес, муслиманите сочинуваат речиси 34 проценти од 115-те милиони жители на Етиопија.