Омилен појадок и во посна верзија: Бурек со зеленчук нема да остави никого рамнодушен

Сподели со своите пријатели

Кога ќе го слушнете зборот „бурек“, првото нешто на што ќе помислите секако се неговите мрсни верзии, со месо или сирење и фактот дека ова јадење е недостапно за оние кои постат или се придржуваат до вегетаријанска диета. Сепак, верзијата со зеленчук ќе ги разбие сите овие предрасуди и ќе ве воодушеви со својот уникатен вкус.

Loading...

 

 

Состојки:

500 гр. тенки кори за пита

200 гр. печурки

100 гр. моркови

Loading...

400 гр. компири

150 гр. кромид

100 мл. масло

200 мл. вода

200 мк кечап

сол, бибер, зачини по вкус

листови магданос или млад спанаќ за декорација

За подмачкување:

Loading...

100 мл. вода

50 мл. масло

Исечете компири, моркови и кромид во коцки со приближно иста големина. Загрејте го маслото во тава или длабоко тавче, додадете го кромидот и малку вода да врие додека не стане стаклесто. Потоа додадете морков, вриејте неколку минути, потоа и компирите и остатокот од водата.

Кога зеленчукот ќе омекне, додадете шампињони и зачинете по вкус. Нека врие уште неколку минути додека не испари целата вода.

Кога зеленчукот малку ќе се олади, додадете го кечапот и измешајте сè добро.

 

 

Loading...

Комбинирајте масло и вода за подмачкување.

Облечената тава премачкајте ја со малку масло, ставете една кора така што нејзините рабови ќе испаѓаат од садот. Премачкајте го со мешавина од масло и вода и ставете друга кора крцкајќи ја. Ставете две лажици фил над кората и направете ја истата постапка додека не ги потрошите корите и зеленчукот. Ставете ги последните две кори, како и првата, а потоа вметнете ги сите рабови на кората во тавата.

Премачкајте со остатокот од смесата со масло и вода и оставете го да стои на собна температура околу 30 минути.

Загрејте ја рерната на 200 степени и печете го бурекот 30-35 минути.

Кога ќе се испече, оставете го бурекот да се излади неколку минути, а потоа посипете ги со магдонос или млад спанаќ, исечете и уживајте!

Пријатно!

Loading...

Leave a Reply