НУКАТА ТВРДИ: Текилата би можела да биде добра за коските

Сподели со своите пријатели

Агава, билката која се користи за правење текила, соржи супстанци кои ја подобруваат апсорпцијата на калциум и магнезиум. Двата минерали се основа за здрави коски.

Во студијата, која ја спровел Центарот за истражување и напредни студии во Мексико, глубците конзумирале шеќер од сина агава и произвеле скоро 50% повеќе остеокалцини, протеин чие присуство е неопходно за производство на нови коски.

Текила ќе почне да паѓа од небо-Облак кој произведува дожд од алкохол (видео)

Loading...

Дијаметарот на нивните коски се зголемил по осум недели конзумирање. Лекарот Мерцедес Лопез, предводник на проектот, вели дека ефектите се последиците на интеракција со шеќерот и бактериите во цревата. Тоа овозможило на молекулите на шеќерот да ги врзат хранливите материјали и да помогнат во нивниот транспорт до коскените клетки.

Потрошувачката на шеќерот од агава во соработка со бактериите во цревата помага во создавањето нови коски дури и со присуство на остеопороза – наведува Лопез.

Овие резултати отвараат можност за развој на алтернативни третпани за остеопорозата, болест која погаѓа околу 200 милиони луѓе ширум светот.

Натпреварувањето го чинеше живот: Испи шише текила и почина (видео)

Текилата, инаку и претходно била истканувана поради позитивното влијание врз здравјет, со оглед дека помага во намалвање на нивото на пеќер во крв, губење на килограми како и во бобрата со холестеролот.