Неверојатно е што се случува со организмот кога јадеме конзерва сардина!

Сподели со своите пријатели

Оваа храна содржи многу добри супстанции кои ќе ве заштитат од разни болести.

Loading...

Сардините се полни со важни хранливи состојки, што ги става на прво место кога станува збор за исхраната, вели д-р Џош Акс. Поради високата содржина на омега-3 масни киселини, протеини, витамин Б12 и селен, сардините се меѓу најмоќните чувари на здравјето. Доколку се конзумираат редовно, тие можат да придонесат за подобрување на целиот организам, а д-р Џош ги објаснува сите придобивки од сардината:

 

 

1. Го намалува апетитот

Многу хранлива храна што ќе ви овозможи чувство на ситост до неколку часа.

 

Loading...

2. Го контролира нивото на шеќер во крвта

Сардините се полни со здрави масти и протеини, кои делуваат на забавување на апсорпцијата на шеќерот во крвта. Комбинирање на храна богата со протеини и маснотии, како сардини, со јаглехидрати може да го забави ослободувањето на гликоза (шеќер) во крвта, помагајќи при ненадејни флуктуации на шеќер.

Потрошувачката на сардини е особено важна за луѓето кои имаат дијабетес, метаболен синдром или други состојби поврзани со инсулинска резистенција.

 

 

3. Богати се со омега 3 масни киселини

Сардините се еден од најдобрите природни извори на есенцијални омега-3 масни киселини во светот. Тие исто така содржат ЕПА и ДХА, два вида на есенцијални масни киселини кои телото ги користи за да го намали воспалението, што резултира во подобрување на здравјето, подобра функција на мозокот и помал ризик од хронични болести …

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *