25.06.2019 07:55

Можат ли стапчињата за чистење уши да бидат опасни? (ВИДЕО)


Ако мислевте дека со стапчињата за чистење уши можете навистина да ги исчистите, тогаш се лажете.

Стапчињата можат да бидат екстремно опасни, па лекраите советуваат целосно да бидат исфрлени од употреба.

loading...

Имено, со користњето на стапчињата, церуменот од ушите (жолта, смолеста смеса) се повеќе ја туркате кон слушните канали, што може да доведе до оштетување на ушното тапанче, а со тоа и на самиот слух.

Секако, ова не значи дека хигиената на ушите не треба да постои, туку дека треба да се применува на друг начин.

Оториноларинголозите советуваат дека со врвот на памучен пешкир само благо ќе ја избришете ушната школка, а пешкирот исто како и стапчињата да не се турка во увото.

Image by PDPics from Pixabay


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments