Министре Адеми, ај реши гу овуј задачу (фото)

Сподели со своите пријатели

Тешка, ама изводљива задача по математику е споделена повише од милион пута на интернет, а потекнуе од Математичку олимпијаду за државе од Азију, и тој за 14 – годишну возраст.

Loading...

Дали и ТИ министре можеш да гу решиш овуј задачу, к’д би ти се паднала на тест по матуру, иако имаш 3 х 14 године?

Значи:

Алберт и Бернард су другари на Шерил, и сакав да дознаев к’д ву е роденден.

Шерил им дава листу од 10 можни датуми:

15, 16, 19. мај

17, 18. јуни

14, 16. јули

Loading...

14, 15, 17. август

За да ги збуни, Шерил на Алберта му каже месец, а на Бернарда ден на раѓање.

Алберт: Не знам к’д ву е роденден, ама знам дека не знае ни Бернард

Бернард: Прво не знаеше к’д ву е роденден, с’га знам.

Алберт: Значи, и ја знам к’д ву е роденден.

К’д слави Шерил роденден, драги министре?

 

Loading...

Иначе, прашање потекнује од Сингапур, држава сас ед’н од најбољи образовни системи. Ученици од Сингапур су едни од најбоље пласирани на PISA (Programme for International Student Assessment) тестови, а овој прашање е било под број 24 на Олимпијаду по математику за азиски државе.

Ок е, Министре. Не си од Сингапур, ама нели Македонија има едни од најбољи образовни системи откако е уведено екстерно и не видимо проблем да гу решиш задачу, пошто, кој предлага закон, т’ј по дифолт треба да е најпаметан.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *