Колку чинела порција оброк во некогашните „Бисерка“ и Хотел „Куманово“?

Сподели со своите пријатели

Кон крајот на 1962 година Угостителското претпријатие „Бисерка“ донело одлука да ги намали цените за дел од оброците во своите ресторани, пред се истите да бидат достапни и за селаните и граѓаните со пониски примања.

Порција јадење со месо чинела од 120 до 150 динари, а без месо од 50 до 60 динари.

Хотел „Куманово“ имал воведено и една друга новина. Гостите можеле да добијат мени за 180 денари, во кое имало супа, салата, јадење со месо и две парчиња леб. Покрај тоа секојдневно служеле и шкембе – чорба, варени папци и други евтини специјалитети.

Хотелот секојдневно продавал од 300 до 350 порции шкембе чорба и говедски папци.

Проект на ЈОУ Библиотека „Тане Георгиевски“ за дигитализација на „Наш весник“
Извор: „Наш весник“ број 27 (четврток, 29 ноември 1962. година)

Leave a Reply