Освен вкусот, јаболката со стоење ја губат хранливата вредност, па ако сакате да јадете јаболко на ден, проверете дали се свежи пред да ги купите.
Ако немате домашна јаболка, тешко е да бидете сигурни дали купувате свежи или увезени што стоеле една година и чекаат на полиците на продавниците.
Ако јаболкото стоело долго време, што најчесто е случај со увезените јаболка, неговата дршка ќе биде темно кафеава, сува и лесно ќе падне. Покрај тоа, ќе го препознаете и по нејзината зеленикава боја.
Треба да се запомни дека дупките од црви не се најдобриот показател дали јаболкото е прскано бидејќи може да се вовлече помеѓу третманите, особено ако станува збор за агресивен пестицид.
Затоа, добро измијте ги сите јаболка и користете кујнски намирници што отстрануваат отрови од овошје и зеленчук.