Како човекот кој никогаш не постоел го измамил Хитлер и го сменил текот на историјата?

Сподели со своите пријатели

Во војната од 1943 година, неверојатен план на Британците ја измамил нацистичката воена команда.

Loading...

Акцијата, чудно наречена „Операција Mincemeat“ (вид британска пита), го сменила текот на Втората светска војна и сè се засновала на еден неверојатен факт – човекот што требал да го изврши тоа веќе бил мртов!

Пролетта 1943 година, сојузничката победа на африканскиот континент станала сигурна, па воената команда се свртела кон планирање акции на европскиот континент. Имало две главни насоки на инвазија – Грција или Сицилија.

Имало само еден проблем.

 

 

– Секоја будала ќе знае дека тоа ќе биде Сицилија – како што еднаш рекол Черчил.

Loading...

Ако силите на Оската забележат дека сојузниците собираат сили да го нападнат островот, тие лесно би подготвувале одбрана на Сицилија, која никој не може да ја пробие.

Прашањето пред сојузниците било ова – како да ги измамите нацистите да мислат дека нападот ќе дојде од друго место?

И тогаш двајца британски агенти – Чарлс Колмондели и Иван Монтеги, смислиле план.

Двајцата биле членови на таен систем на двојни агенти кои се инфилтрирале во нацистичките редови и всушност работеле за сојузниците. Дошле на идеја да го снабдат непријателот со лажни документи што би ги навеле на погрешен пат.

Оваа стратегија веќе „работела“ во Африка за време на Првата светска војна, но дали повторно ќе успее?

Планот бил следен – лажните документи да бидат оставени заедно со лажните остатоци на пилотот на брегот на Шпанија. Сè ќе изгледа како нацистите да собориле авион со пилот, додека всушност британска подморница ќе фрли тело покрај бреговите на Шпанија.

Се очекувало дека шпанските власти, кои инаку соработувале со нацистите, веднаш ќе ги испратат документите до непријателите.

Монтеги излегол со името за целата акција – „Операција Mincemeat“.

Loading...

 

 

Човек кој никогаш не постоел

На агентите најпрво им требал мистериозен човек кој ќе носи „доверливи информации“.

Во Лондон го пронашле телото на Глиндвер Мичел, депресивен скитник кој немал живи роднини. Тој починал откако бил отруен со отров за стаорци, но тоа не било видливо на телото, па ќе може да ги измами нацистите.

Чолмондели и Иван Монтеги решиле да го наречат мајор Вилијам Мартин. Во Кралската морнарица имало неколку Мартини со ранг на мајор, па измамата ќе била поубедлива.

„Новородениот“ Мартин добил цел живот – тимот направил лажни писма, банкарски документи, дури и фотографија од „свршеницата“ Пам … сè што можело да се најде во паричникот на просечен британски војник.

Loading...

Мајор Вилијам Мартин со себе носел лажно писмо во кое експлицитно било наведено дека сојузничките сили наскоро ќе ја нападнат Грција, како и каде ќе слетаат. Исто така било додадено дека ќе се изврши напад на Сардинија и дека инвазијата на Сицилија ќе биде само измама.

И така, измамата била поставена – телото на мајор Мартин лебдело во раните утрински часови на 30 април 1943 година, на неколку километри од шпанското пристаниште Хуелва. Телото го подигнале локални рибари и им го предале на властите.

Како што предвиделе сојузниците, телото и пораката биле предадени од шпанските власти на нацистите. Кога Германците конечно дошле до документите, ги копирале и ги испратиле за да не се сомневаат во сојузниците во ништо.

Сепак, британските агенти знаеле дека операцијата се одвива според планот.

 

Loading...

 

Од подрумот до бирото на Хитлер

Хитлер бил воодушевен од информацијата и верувал дека тоа ќе биде акција што конечно ќе ги заплени неговите непријатели. Било забележано дека само Гебелс, нацистичкиот министер за пропаганда, бил скептичен, но никој не го слушал.

Хитлер пренасочил три тенкови дивизии кон Балканот, намалувајќи го притисокот врз Франција и Русија, а силите биле насочени кон Грција, Сардинија и Корзика.

Германската команда ја испратила оваа порака до командантот на Медитеранот: „Мерките преземени на Сардинија и Пелопонез имаат најголем приоритет“.

Loading...

И така, кога 160.000 Американци, Канаѓани и Британци слетале на бреговите на Сицилија, ги пронашле силите на Оската целосно неподготвени. Дури и по инвазијата, Хитлер продолжил да верува дека операцијата во Сицилија е само измама, фасада за она што всушност требало да се случи во Грција.

„Операцијата Mincemeat“ функционирала совршено “!

 


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *