Интересни обичаи на мумифицирање на мртвите во Нова Гвинеја, засекогаш зачувани од заборав! (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Индо-пацифичкиот народ, од централните висорамнини на западна Нова Гвинеја, ги мумифицира своите предци со чад, посебен метод што им овозможува да останат во речиси совршена состојба стотици години.

Loading...

Овој метод на мумификација повеќе не се користи никаде освен кај нив, но за нив тоа значи да му се оддаде најголема почит на починатиот.

 

 

 

Друг нивен обичај е тоа што кога некој ќе умре, женскиот дел од неговите роднини ќе му одземе еден дел од исечениот прст.

Во последниве години, привлекуваат голем број туристи, на кои им ги покажуваат своите обичаи, како што се „воени вежби“ со соседните племиња, во чест на плодноста и традицијата. Ова племе го откри зоологот и филантроп Ричард Аркболд за време на неговата експедиција во Нова Гвинеја во 1938 година.

Loading...

Методот на мумификација следи строга структура. Телото е ставено на оган, а додека се надува, се боде со дрвени стапови за да се испразни течноста, а подоцна анусот нежно се шири со стап за да испаднат органите. Од почеток до крај, мумификаторите мора да останат со телото постојано и ниту еден дел од мртвите – неговите течности, цревата, па дури и телото – не смее да ја допира земјата, табу повик за лоша среќа.

 

 

Најважно е да се задржи лицето недопрено. Во култура без фотографија, единствениот начин да се зачува ликот на мртвите е физички да се видат нивните бесмртни лица. „Имаме слики, а тие имаат мумии“, вели Ломан. “Анга верува дека духовите слободно лутаат преку ден и се враќаат во своите мумифицирани тела навечер. Без да го видат лицето, духовите не можат да го најдат сопственото тело и би талкале засекогаш”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *