Имате проблеми со меморијата? 6 зачини кои можат да ја подобрат!

Сподели со своите пријатели

Постојат многу фактори кои влијаат на меморијата, од начин на живот, преку стрес до возраст.

Loading...

Иако е нормално нашата меморија да почне да ослабува со возраста, тоа не значи дека не можеме да го забавиме процесот.

И можеме да најдеме голема помош во кујната – во зачини.

Зачините се богати со антиоксиданси кои ја подобруваат работата на церебралните конвулзии, а нивната предност е што се ефтини и можете да ги додадете во секое јадење. Еден од нив е оригано, омилен пица зачин.

Лажичка сушено оригано содржи повеќе антиоксиданси отколку чаша боровинки, кои се познати како храна за мозокот. Покрај тоа, ориганото содржи големи количини на витамин Б6, кој го подобрува протокот на кислород до мозокот, го намалува високиот крвен притисок и му дава на телото повеќе енергија.

 

 

Loading...

Куркума

Овој зачин е клучен сојузник на здравите мозочни клетки и помага во нивното обновување. Антиоксидансите во куркумата ги стимулираат матичните клетки на мозокот наречени NSC, кои подоцна се претвораат во неврони и играат важна улога во обновувањето на мозокот по болест или мозочен удар.

Куркумата овозможува подобар проток на кислород во мозокот.

Цимет

Покрај тоа што го зголемува протокот на кислород до мозокот, циметот го намалува нивото на шеќер во крвта. Овој зачин е богат со витамин Б, кој ја подобрува работата на церебралните конвулзии. Истражувањата покажаа дека луѓето кои намирисале цимет имале подобри резултати во тестовите за концентрација, меморија и брзина на ментални реакции.

Босилок

Го елиминира менталниот замор, ја подобрува концентрацијата и меморијата и ги брише негативните последици од стресот. Го намалува ризикот од ослабен имунитет, а со тоа и когнитивни проблеми.

 

Loading...

 

Жалфија

Овој зачин, како и циметот, ја подобрува меморијата и концентрацијата, особено кај постарите луѓе. Жалфија го спречува исчезнувањето на ацетилхолин, супстанција која е поврзана со меморијата и вниманието.

Ѓумбир

Драстично ги намалува воспалителните процеси во телото што можат да ја намалат способноста на мозокот да обработува информации. Овој зачин ја подобрува работата на мозокот и го забавува стареењето.

Тајландско истражување во кое учествувале жени на возраст од 50 до 60 години, кои редовно земале ѓумбир шест месеци, потврди дека нивните когнитивни функции и меморија значително се подобрила.

 

Loading...

Leave a Reply