Храна која ги чисти артериите

Сподели со своите пријатели

Внимавајте со што се храните, бидејќи некои состојки со време можат да предизвикаат затнување на артериите, оттаму и проблеми со циркулацијата, како и кардиоваскуларни болести.

Ви нудиме вредни информации – за храна, кои, ако ја додадете во исхранаат, ќе бидете пријатно изненадени од ефектот.

Лук

Лукот е № 1, кога станува збор за храна, чистење на артериите. Поседува моќни антиоксидантни својства, кои се во состојба да се борат со слободните радикали во телото. Лукот го намалува нивото на лошиот холестерол и го зголемува добриот. Го пдобрува протокот на крвта и помага во борбата со хипертензијата.

Четири лажици од овој рецепт и решете го проблемот со затнатите артерии и високиот притисок

Loading...

Овес

Пробајте наутро да појадувате овес, бидејќи таа храна не само помага подобро варење, но и дава енергија преку целиот ден. Тој ја отежнува акумулација на холестерол на ѕидовите на артериите. На овој начин овесот го спречува и развојот на атеросклерозата и на други срцеви проблеми.

Јаболка

Јаболката содржи пектин, а Пектинот е вид влакна, која прави соединение со холестеролот. Се претвора, веднаш во ваш добар пријател. Покрај тоа содржат и флавоноиди и ја намалува веројатноста од срцеви заболувања со до 50%.

Риба

Мрсната риба е одличен извор на омега-3 масни киселини, познати уште како “добри масти”. Знае дека телото има потреба од нив, за да функционира добро, како и артериите – за да бидат во добра состојба. Најсоодветни видови риба за таа цел е пак лосос, скуша, туна, пастрмка, харинга и сардина.

Холестеролот е тивкиот убиец

Куркума

Главната состојка на куркума е куркумин – исклучително корисен за срцето. Утврдено е дека благодарение на овој елемент куркума може да спречи оштетување на артерии и затнувањето.

Спанаќ

Зелениот зеленчук е богат со витамини A и C. За возврат тој помага за спречување на холестеролот оксидација и болести како атеросклероза.

Јатки

Јатките спречуваат затнување на артерии и стимулираат процесот на прочистување на вените. Предностите им се резултат на мононезаситени масти, како и на Омега 3 масни киселини кои содржат. Овие супстанции се од клучно значење за здравјето. Препорачуваме најсоодветен за целта ореви: лешници, бадеми, печен (американски орев) и кикирики.

Опасностите за здравјето поради дефицит на магнезиум

Маслиново масло

Придобивките од маслиновото масло за здравјето не се една или две, една од нив е неговата способност да спречува кардиоваскуларни заболувања. Течно злато, како уште го нарекуваат, содржи мононезаситени масти кои се предмет на оксидација во помал степен, а тоа не дозволува на холестеролот да се залепи на ѕидовите на артериите.

Домати

Вкусен црвен зеленчук е важен извор на ликопен – антиоксиданс кој го спречува лошиот холестерол да се залепи на ѕидовите на артериите. Утврдено е дека секојдневното конзумирање на домати значително го намалува ризикот од таложење на крвните садовик.