10.09.2019 11:11

Галебите во Нов Зеланд ги фарбаат со боја, а еве и зошто!

Facebook Twitter Google+

Експеримент се спроведува на аеродромот Елингтон во Нов Зеланд при што галебите се фарбаат со прехрамбена боја за да се справат со ризикот од удари на јато птици.

Галебите со црн грб станаа најголем проблем во Нов Зеланд, па затоа е решено да се ставаат депонии околу аеродромот под опсервација за да се утврди каде се хранат и каде ги има најмногу.

loading...

За време на тој процес, кој започна минатата година, работниците ги обоија птиците портокалови, зелени и сини од големи подвижни уреди.

Ударите на птиците се голема опасност за пилотите. Јато од галеби предизвика несреќа на авион во Русија во август.

Бојата се одмива по неколку недели и птиците се подготвуваат за тоа, бидејќи се прскаат со вода во рамките на програмата што ја водат Велингтон, Хет Сити, Советот на Пориру, универзитетот Викторија и Одделот за заштита.

На овој начин, јавноста може да ги следи означените галеби преку веб-страницата на аеродромот.

Портпаролот на аеродромот Грег Томас изјави дека операцијата е успешна и за него не е изненадување што повеќето птици доаѓаат од депонијата во јужниот дел на Landfield.

– Тоа е најголемата депонија во регионот Велингтон и исто така најблиската до аеродромот затоа што е оддалечена 4 км од аеродромот – рече тој.

Во неодамнешниот извештај на Новиот Зеланд за цивилно воздухопловство се вели дека бројот на птици на аеродромот во Велингтон е сè уште мал, при што началникот на операцијата Мет Пализер вели дека патниците и птиците се во првите редови на безбедноста.

Операцијата може а секористи и на други аеродроми околу кои има многу птици, велат од Одделението за заштита.

loading...

© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments