Фејсбук треба да ги промени правилата за воени објави

Сподели со своите пријатели

Надзорниот одбор на Мета ја поништи одлуката за умереност на Фејсбук поради објавата во која се споредуваат руските војници со нацистите, велејќи дека Мета треба да покажува посебна грижа и умереност за време на „незаконската воена интервенција“.

Loading...

Одлуката на полунезависниот одбор вклучува објава на Фејсбук објавена од латвиски корисник.

Објавата покажува слика на лице убиено во Буча, Украина, заедно со руски текст во кој се вели дека руската армија „се претворила во фашистичка“.

Постот завршува со советска поема од 1940-тите

Мета ја отстрани објавата поради прекршување на упатствата за говор на омраза, но ја врати по жалба до Надзорниот одбор, додавајќи екран за предупредување за насилна и графичка содржина.

Надзорниот одбор утврди дека песната е реторичко средство и дека споредбата не ја нарушува политиката на Мета за говор на омраза како што е напишано.

Објавата дава историски аргумент споредувајќи го однесувањето на руските војници со нацистите во одреден временски период, а не тврдењето дека Русите се споредливи со нацистите.

Поопшто, Надзорниот комитет побара од Мета да го разгледа контекстот на насилниот конфликт меѓу Русија и Украина – кој, како што забележува, е широко прифатен како незаконски.

„Кога насилството само по себе е легално според меѓународното право, говорот што се повикува на такво насилство претставува различни размислувања кои мора да се испитаат одделно“.

Loading...

Објавата беше објавена во април 2022 година, околу два месеци откако Русија ја започна својата тековна инвазија на Украина.

Глобалните застапници за човекови права, вклучително и оние во Обединетите нации, утврдија дека руската војска неселективно или намерно гаѓала украински цивили.

Во март 2022 година, руските сили наводно масакрирале цивили во Буча – веројатно вклучувајќи ја и темата на фотографијата на Фејсбук.

Иако одборот не веруваше дека објавата воопшто ги крши правилата на Фејсбук, тој побара од Мета да ја промени својата политика за воени конфликти „за да ги земе предвид околностите на незаконска воена интервенција“.

Одборот не понуди конкретен предложен јазик за таква промена.

Одборот, исто така, препорачува појасни правила за јавноста за објавите кои вклучуваат потенцијално насилни слики или јазик, велејќи дека Мета треба да дозволи „неутрално повикување на потенцијалниот исход на акција или советување“ – дури и ако тој потенцијален исход вклучува насилство.

Поточно, одборот бара од Мета да ја истражи опцијата да им овозможи на корисниците да одлучат дали сакаат да гледаат предупредувачки екрани за графичка содржина, нудејќи опција стандардно да ги исклучат.

Одлуката е дел од долгогодишната борба на Мета за полициска содржина за време на насилни конфликти.

Loading...

Компанијата се соочи со остри критики затоа што им дозволува на корисниците да поттикнуваат геноцидно насилство во Мјанмар, но во овој случај Надзорниот одбор бара од неа да усвои полабави стандарди за тековната војна – каде што, забележува, едната страна има широка меѓународна поддршка.