ФБИ АГЕНТ ОТКРИВА: Осум начини како да препознаете човек кој лаже

Сподели со своите пријатели

Поранешната агентка на ФБИ, ЛаРеј Куј пишуваше откако престана да работи за ФБИ. Но, таа сепак има одлични вештини кои можат да им помогнат на сите – од заљубени луѓе до деловни шефови. LaRae била специјално обучена да ги „чита“ луѓето. Еве ги нејзините осум совети кои ќе ви помогнат да одредите дали луѓето ја кажуваат вистината или лажат:

Loading...

 

 

Создадете врска

Искуството покажа дека „добриот полицаец“ отпушта повеќе од „лошиот“. Ако сте сочувствителни во разговорот, личноста побрзо ќе ви се отвори.

Изненадете ги

Личноста која ве лаже може да вежба однапред да одговара на некои прашања за да изгледа природно и инстинктивно. Прашајте ги нешто што не го очекуваат и лажговците ќе се збунат.

Loading...

Слушајте повеќе отколку што велите

Лажговците зборуваат повеќе од искрените луѓе затоа што сакаат да придобијат „публика“. Под стрес, тие ќе зборуваат побрзо, погласно и ќе го изгубат природниот тон на гласот. Покрај тоа, кашлањето е исто така еден од симптомите на лажењето. Ако вашиот соговорник има еден од симптомите, тоа не мора да значи дека лаже, но ако сите се поврзани, можно е да имате работа со лажго.

 

 

Обрнете внимание на тоа како велат „не“

„Не“ е клучниот збор кога некој се обидува да ве излаже. Личноста што ве лаже ќе каже „не“ и ќе погледне на другата страна или ќе ги затвори очите и ќе каже „не“ по двоумење.

Следете ги промените во однесувањето

Loading...

Ако некое лице одеднаш почне да губи сеќавање на некои работи, кратко одговори и зборува формално – веројатно лаже. Покрај тоа, прекумерните суперлативи се очигледен знак за промена во однесувањето.

Побарајте приказната да се раскаже наназад

Луѓето кои ја кажуваат вистината лесно ќе ви ги кажат сите факти без разлика за кој период зборуваат. Лажговците ги паметат своите приказни онака како што ги замислувале и знаат да ги раскажат само по тој редослед.

Премногу комплименти

Ако некој премногу сака да остави добар впечаток, се согласува со вашите ставови и постојано ве фали – веројатно ќе ве излаже.

Поставувајте дополнителни прашања

Кога дополнително истражувате, поставувате дополнителни прашања и детали, луѓето нема да имаат проблем да дадат одговори доколку немаат што да сокријат. Ако лажат, не можат да се подготват за се.