22.04.2015 12:09

Еве како еден математичар откри дека банкарите не си ја знаат работата

Facebook Twitter Google+

Професорот по математика Тони Милун одлучил да спроведе истражување за финансиското знаење на банкарските работници поставувајќи им основни прашања кои се учат во економските училишта и на економските факултети.

Истражувањето на Милун покажало трагикомично незнаење на запослените во хрватските банки. На пример, разликата помеѓу декурзивнота и антиципативната пресметка го знаел само еден службеник, а останатите не ни слушнале за овие термине, а не знаеа ни да одговорат на неговото прашање. Пресметката на каматата знаела да ја израчуна само една работничка од запослените.

Loading...

Да го израчуна ануитетот (ратата) не знае ниту еден службеник, пренесува Index.hr. На неколку прашања во кои Милун ги барал основните информации, еден од запослените му рекол: “Господине, гледам дека сте дојдени тука со математички задачи. Тоа не е моја работа”.

bankari2

За прашањата во однос на движењето на еурибор, службениците изјавиле дека не се стручни да зборуваат за тоа. Милун се прашува ако банките не можат да ги предвидат нивните иднини, односно да го проценат ризикот на идното работење, зошто тогаш граѓаните  би морале?

Сага за кретитите во швајцарските франци често во првиот план ја ставаше наводната “финансиска неписменост” на граѓаните кои земале такви кредити, па овој професор сакал да докаже дека и запослените во банките не стојат многу добро кога станува збор за тоа прашање.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments