Децата и расизмот: Куклите не се само обична играчка (видео)

Сподели со своите пријатели

Во проектот ”Расизмот во Мексико”, група ентузијасти направиле интересен исчекор и во истражувањето вклучиле група на мали деца, кои пред себе имале две кукли, црна и бела, со задача да одговорат која од куклите од поубава.

Loading...

На прашањето зошто белата кукла е поубава од црната, одговорите на децата варираа од тоа дека белата кукла има убави сини очи, дека од црната се плашат, и дека повеќе и веруваат на белата раса.

Но, кога истражувачите им посочија на децата да се препознаат во бојата на куклите, тогаш децата се најдоа пред тешка задача. сами да признаат дека според нивната боја на кожа, тие повеќе наликуваат на црната кукла.

Видеото со спроведеното истражување е посетено повеќе од 3 милиони пати.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.