Дали кафето може да помогне во заштитра на црниот дроб? Еве што велат експертите!

Сподели со своите пријатели

Една нова студија објавена во BMC Public Health истражувала кои видови кафе можат да помогнат во намалување на ризикот од хронично заболување на црниот дроб (ЦЛД).

Loading...

ЦЛД е хронично воспаление што предизвикува уништување на ткивото на црниот дроб, што доведува до развој на фиброза на ткиво на лузни и цироза, а во некои случаи цирозата може да доведе до рак на црниот дроб.

 

 

Претходните набљудувања и лабораториските студии покажаа дека кафето може да заштити од развој на ЦЛД, вклучувајќи цироза и рак на црн дроб. Во оваа студија, истражувачите сакаа да видат кое кафе е поефикасно во заштитата на здравјето на црниот дроб – мелено, инстант или без кофеин.

„Покажавме дека потрошувачката на сите видови кафе (вклучувајќи кафе без кофеин, инстант и мелено кафе) е поврзана со намален ризик од резултати на заболување на црниот дроб“, вели професорот Џонатан Фалоуфилд, главен истражувач на Универзитетот во Единбург и еден од авторите на оваа студија

 

Loading...

 

„Потрошувачите на кафе имаа 21 процент помала веројатност да развијат хронично заболување на црниот дроб, 20 проценти помалку шанси да развијат заболување на масен црн дроб и 49 проценти помалку веројатно да умрат од хронично заболување на црниот дроб отколку оние кои не пијат кафе“, вели Фалоуфилд.

„Кафето содржи над 1.000 соединенија, вклучувајќи алкалоиди, кофеин и тригонелин, а се смета дека некои од овие антиоксиданти и соединенија се корисни за здравјето на луѓето, вклучувајќи кофеин, хлорогена киселина, кевеол и кафестол“, заклучува професорот.

Leave a Reply