Дали јадете премногу солена храна? Овие 5 работи се случуваат во вашето тело и не се ДОБРИ!

Сподели со своите пријатели

Солта е незаменлив зачин кој на храната и дава подобар вкус, но премногу сол може да има погубно влијание врз здравјето.

Loading...

Експертите препорачуваат внесување од 1.500 до 2.400 милиграми сол на ден. Најлошо е ако земеме најмногу сол од преработената храна, бидејќи тоа дополнително го зголемува ризикот од здравствени проблеми со оглед на тоа што преработената храна содржи многу малку хранливи материи, многу калории, како и неколку прста сол повеќе.

 

 

Еве што може да се случи ако јадете премногу сол и како да го намалите внесувањето на додадена сол.

1. Бубрези

Диетата богата со натриум го зголемува ризикот од развој на камења во бубрезите, бидејќи ја зголемува количината на калциум во урината, што е клучен фактор за формирање камења. Колку повеќе сол, толку повеќе вода задржува телото во обид да се раствори натриумот и да се зголеми крвниот притисок. Ова може да предизвика престанување на работата на бубрезите, бидејќи како што се зголемува притисокот поради вишок сол, се создава огромен притисок врз артериите што одат до бубрезите.

Loading...

2. Висок крвен притисок

Ова се случува затоа што солта го стимулира задржувањето на водата, што го прави срцето да работи побрзо. Ова создава голем притисок и притисок врз органите што може да доведе до срцеви заболувања, мозочен удар, деменција, кардиоваскуларни болести и други сериозни проблеми.

 

 

3. Подуеност на стомакот

Оток може да се почувствува во стапалата, нозете и рацете, што се нарекува едем. Една вечер кога внесувате премногу сол најверојатно нема да предизвика повеќе оток, но со текот на времето, задржувањето на водата предизвикано од јадење диета богата со сол, секако може да резултира со хронична надуеност.

4. Послаби когнитивни функции

Loading...

Чувство на конфузија обично е знак на воспаление што може да биде предизвикано од премногу сол. Исто така, луѓето кои го внесуваат обично не пијат доволно вода, а дехидрираноста исто така може да биде причина за когнитивни нарушувања.

5. Остеопороза

Со мокрење, телото губи калциум, и колку повеќе сол конзумирате, толку повеќе калциум ќе изгубите затоа што ќе уринирате повеќе. Кога нема доволно калциум во крвта, телото може да го „цица“ од коските, што може да предизвика остеопороза.

 

 

Како да се намали внесот на сол?

– Избегнувајте или значително намалете ја преработената храна и оние од рестораните за брза храна. Повеќето од овие намирници содржат премногу сол и воопшто немаат квалитетни хранливи материи

Loading...

– Бидете сигурни дека имате доволно калиум во вашата исхрана што може да се спротивстави на ефектите од вишокот сол и да го намали крвниот притисок: би било идеално да внесувате 3.500 до 4.700 милиграми калиум на ден. Некои од најдобрите извори на калиум се банани, компири, спанаќ, авокадо и домати

– Купете свежи намирници, овошје, зеленчук и месо и ограничете го внесувањето конзервирана храна со додадена сол.

 

Leave a Reply