Дали е штетно да се јадат овошје и зеленчук кои биле замрзнати?

Сподели со своите пријатели

Општо е познато дека исхраната богата со овошје и зеленчук го намалува крвниот притисок, го намалува ризикот од срцеви заболувања и нивото на холестерол во крвта.

Loading...

Сето ова се однесува на свежиот зеленчук, затоа што замрзнатиот нема толку хранливи состојки како онаа штотуку набрано.

5 причини зошто треба да јадете овошје за појадок

Науката не се согласува со оваа констатација.

Унивезитетот во Џорџија спровел истражување на тема замрзната храна. Тие всушност мериле хранлива вредност на зеленчукот во сите три фази, свежо, кога стои во фриждер пет дена и како замрзнато.

Студијата покажала дека нутритивната вредност на зеленчукот во сите три фази е скоро еднаква. Според тоа, витамините и минералите не исчезнуваат од зеленчукот кога тоа ќе се заледи.

Белото овошје и белиот зеленчук го чуваат срцето

Причината жели во следното – она што се бере во момент на зрелост и веднаш се замрзнува. Дури се смета дека како свежо додека патува од нива или фарма до маркетот, а тоа може да трае и недела дена може да изгуби на квалитет.

Loading...

Овошјето и зеленчукот треба да ги конзумирате во две форми. Јадете сезонско овошје и зеленчук. Кога е сезонаската јагода сигурно нема да ги јадее замрзнати. Всушност е најдобро во вашата исрхана да направите комбинација од свеж и замрзнат зеленчук.

Leave a Reply