Честитка од Пендаровски по повод 21 декември – Денот на наставата на турски јазик

Сподели со своите пријатели

Претседателот Стево Пендаровски, по повод одбележувањето на 21 декември – Денот на наставата на турски јазик, упати честитка до припадниците на турската заедница во Република Северна Македонија, посакувајќи им добро здравје, среќа, радост и бериќет.

Loading...

-Токму на овој ден во 1944 кога се удираа темелите на македонската држава започна и наставата на турски јазик. Со ова се овозможи образование на мајчин јазик на припадниците на турската заедница, како неопходен елемент во зачувувањето и во негувањето на националниот идентитет, традицијата и на културата. Среќни сме што овој значаен датум е и празник на турската заедница во Република Северна Македонија и со него се гордеат сите наши граѓани, пишува претседателот Пендаровски во честитката. 

Турската етничка заедница, како што посочува, е неизоставен дел од нашата мултиетничка и мултикултурна држава и секој нејзин припадник придонесува во градењето на демократска, просперитетна и развиена Република Северна Македонија.

-Вие претставувате своевиден мост за соработка со пријателска Република Турција, која е наш искрен и посветен поддржувач. Уште еднаш честитајќи го празникот, посакувам во овие кризни времиња предизвикани од пандемијата на Ковид-19 да го заштитите своето и здравјето на вашите најблиски и да останете сплотени и солидарни, стои во честитката од Пендаровски.

Даниела Маркоска-Алексовска


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *