Хуго и Рос Тарнер се идентични близнаци кои решиле да истражат за своите тела и изглед, односно како се менуваат во однос на исхраната.
Дванаесет недели, Хуго (лево на фотографиите) јадел само веганска храна и следел веганска исхрана, додека неговиот брат близнак ја јадел целата храна со голема количина месо, со цел да ја утврди разликата, пренесува boredpanda.com.
View this post on Instagram
На нив им помогнале научници од Кингс колеџот во Лондон, кои ја следеле нивната тежина, холестерол, телесни масти и многу други работи.
Бидејќи се идентични близнаци, тие се идеални за истражување како диетите влијаат на телото. Покрај пропишаната исхрана, тие имале тренинг за издржливост пет до шест пати неделно, со цел да се подготват за идните експедиции.
View this post on Instagram
И двајцата јаделе ист број на калории, но нивната храна се разликувала по составот. По 12-неделна веганска исхрана, холестеролот на Хуго паднал и тој имал повеќе енергија што не паѓала во текот на денот, бидејќи шеќерот во крвта не паднал како порано.
Со сето тоа, неговиот ментален фокус бил многу подобар, но имало и некои негативни последици. За него непозната причина, тој го изгубил либидото, но забележува дека може да варира од личност до личност.
View this post on Instagram
Рос, кој ја започнал студијата со 79 килограми и 13 проценти маснотии, добил четири килограми мускули и скоро два килограми маснотии, што го зголемило процентот на маснотии на 15 проценти и ја заврши студијата со тежина од 85 килограми. Неговиот холестерол останал ист во текот на целата студија.
View this post on Instagram
На крајот заклучиле дека сакаат да спроведат понатамошно истражување со цел да добијат поточни резултати. Тие сакаат нивното истражување да трае најмалку шест месеци и до една година.
Научниците собрале и примероци од измет пред и по истражувањето и откриле интересни работи.
Микробиомите на Хуго биле подобро заштитени од хронични болести како што се дебелина и дијабетес тип 2, докажувајќи дека веганската диета е погодна за одржување на здрав микробиом.
Сепак, ефектите врз микроорганизмите се забележани и кај Рос, кои малку се промениле.