8 причини зошто е добро да имате деца во четириесеттите години

Сподели со своите пријатели

Многу често, ќе наидеме на контроверзии во општеството за тоа колку не е доцна жената да стане родител, односно кога е пожелно да има деца.

Loading...

Многумина веруваат дека е подобро да се биде млада мајка, што е поткрепено со аргументот дека сите ние имаме повеќе енергија кога сме помлади и дека токму тоа е потребно за воспитување на децата.

Од друга страна, многумина што го тврдат ова забораваат дека воспитувањето деца е сложен процес во кој зрелоста и посветеноста на родителите се понеопходни отколку само физичка сила и способност.

 

 

Биолошки, колку е помлада жената кога има бебе, толку е подобро и помалку ризично. Но, постои уште едно, и сe уште важно прашање – колку ментално сме подготвени да се реализираме како мајка на некоја млада возраст.

Истражувањето, кое беше спроведено во Данска, и во кое учествуваа 4.741 мајки, е во корист, кога зборуваме за подготвеност за мајчинство и воспитување деца, за постари мајки.

Loading...

Живееја низ повеќето работи што ги сакаа, повеќето од нив се остварија професионално, и со сето тоа, точно знаат што сакаат, а моментот кога одлучија да станат мајка во повеќето случаи беше испланиран и избран.

Постарите мајки се посветени и трпеливи со своите деца.

Како резултат на тоа, нивните деца прераснуваат во постабилни и посигурни поединци, во луѓе кои имаат многу поголема самодоверба.

Психолозите објаснуваат дека постојат осум причини зошто жените кои се одлучуваат за мајчинство на позрела возраст, се поспремни и посветени од младите мајки.

 

 

1. Имаат поголема еколошка поддршка

Loading...

Колку стареете, толку повеќе луѓе среќавате и создавате постабилни врски. Подобро сте поврзани со пријателите и секогаш имате некој на кого може да се потпрете дури и ако одгледувате дете како самохрана мајка.

Пријателите што останаа со вас до триесеттите или четириесеттите години веројатно ќе ве поддржуваат за време на бременоста и мајчинството многу повеќе од сите оние пријатели што сте ги имале во дваесеттите години и чии имиња сте ги заборавиле одамна.

Покрај тоа, многу е веројатно дека вашите родители се уште се живи во длабока старост, но веројатно тие веќе се пензионирани, така што ќе имате апсолутна помош.

2. Не чувствуваат дека некој им ја украл младоста

Кога се раѓаат деца, повеќето луѓе се чувствуваат како да им завршил животот. Додека детето е доста мало, дури и пред да започне со училиште, тоа бара целосна посветеност, па мајките добиваат впечаток дека всушност немаат свој живот, туку живеат во симбиоза со детето, што е донекаде точно во таа најмлада возраст.

Ако една млада жена одлучи да стане мајка и не доживеала одредени фази во својот живот, може да се чувствува како нејзиното дете да ја „украло младоста“, а делумно и нејзиниот живот.

Чекањето за родителство додека не стареете значи дека сте имале повеќе време да го живеете животот, така што е помала веројатноста да доживеете ваков вид жалење.

Повеќето мајки кои се породиле во доцните триесетти и четириесетти години од животот, честопати ќе изгледаат посреќни од оние кои родиле бебиња кога биле исклучително млади.

Loading...

– Во моите дваесетти и триесетти години, сакав да патувам, да купувам работи што ги сакам и да се дружам доволно со пријателите, па поминав низ сето тоа и кога станав мајка во четириесеттите години немав за што да жалам, можев целосно да уживам во моето дете – вели Катарина.

 

 

3. Веројатно сте финансиски постабилни

Кога сте во дваесеттите и раните триесетти години, можеби се уште размислувате за кариера, враќате студентски заеми, патувате и штедите за да купите покрив над главата.

Loading...

Колку сте постари, толку е поголема веројатноста дека сте ја поминале оваа фаза од вашиот живот, па сега можете да инвестирате пари во воспитувањето на децата.

4. Вие сте помудри и имате подобра перспектива во животот

Колку стареете, толку подобро го разбирате светот и станувате помудри.

Научивте повеќе животни лекции и вештини и развивте трпение кое не е типично за помладите години и што ќе ве направи сите подобри и покорисни родители.

5. Научивте од грешките на вашите пријатели

Loading...

Шансите се дека ако сте во триесеттите, четириесеттите или педесеттите години, многу од вашите пријатели веќе имаат многу деца. Ова може да биде корисно за вас, бидејќи ќе научите многу од нивното искуство.

Ако се уште имавте среќа да бидете тетка или кума на детето, успеавте добро да се подготвите преку тие врски за улогата на родител.

Сте виделе како е родителството и какви замки носи, па имате подобра идеја што можете да очекувате, што не треба да правите и каков родител би сакале да бидете.

6. Децата на постарите мајки се генерално поздрави

Данска студија покажа дека децата на возраст од седум до 11 години што мајките ги родиле кога имале над 33 години имаат помалку емоционални, социјални и проблеми во однесувањето.

Loading...

Ова може да биде затоа што постарите мајки имаат постабилни врски, се пообразовани, позрели и размислуваат попозитивно за да имаат деца.

Друго истражување покажа дека децата помлади од пет години чии мајки се постари се поздрави и посреќни од децата чии мајки се помлади.

Истражувањата покажаа дека децата на постарите мајки се позадоволни, постабилни, имаат помалку стравови и напредуваат подобро во однос на менталните, но и развојот на вербалните способности.

Истите студии покажаа дека постарите мајки ги воспитуваат децата со многу поголема самодоверба.

 

Loading...

 

7. Можеби ќе живеете подолго

Според неколку студии, ако раѓате бебе во триесеттите или четириесеттите години, поголема е веројатноста да живеете подолго отколку жените кои порано родиле.

Постојат многу студии на оваа тема, но ова не мора да биде неопходно правило.

На пример, причината за ова може да биде дека жените кои раѓаат деца на позрела возраст, имаат поголема веројатност да си дозволат поздрав начин на живот.

Loading...

8. Вие самите се познавате подобро

Колку стареете, толку подобро ќе се запознаете себеси, вашите предности, слабости и работите што ве мачат.

Имате подобра идеја како да се грижите за себе и како да го добиете она што го сакате.

Колку повеќе сте свесни за себе, стабилна и самоуверена, толку посилна и посмирена ќе биде вашата мајка.

Во позрели години, се ослободувате од баластот на вознемиреност за тоа што мислат другите за вас, многу повеќе се свртувате кон себе и кон вашата лична надградба. Психолозите потсетуваат дека ова е првиот чекор кон внатрешна рамнотежа, што е основен предуслов за добро родителство.

Вашето дете ќе има поголема корист од фактот дека сте посмирени, побезбедни и во мир со она што сте.

Не само што ќе бидете подобар пример, туку ќе бидете и подобар наставник и соговорник за вашето дете.