Редовното консумирање чоколадо го намалува ризикот од мозочен удар

Сподели со своите пријатели

Редоновот консумирање на чоколадо може особено кај мажите да го намали ризикот од мозочен удар, покажало едно шведско истражување, а резултатите биле објавени во магазинот Neurology.

Научниците испитуваке повеќе од 3700 мажи кои ги следеле повеќе од десет години, а оние кои јаделе најмногу чоколадо имале 17% помал ризик од мозочен удар во однос на оние кои избегнувале да јадат чоколадо.

„Користа од чоколадото веројатно е поврзана со флавоноид во чоколадото кои делуваат како антиоксиданси кои имаат позитивен ефект на крвниот притисок, холестерол и крвни садови“, изјавила раководителката на истражувањето Сузана Карсон од институтот во Столкохлм.

 

Loading...