Редовното консумирање чоколадо го намалува ризикот од мозочен удар

loading...

Редоновот консумирање на чоколадо може особено кај мажите да го намали ризикот од мозочен удар, покажало едно шведско истражување, а резултатите биле објавени во магазинот Neurology.

Научниците испитуваке повеќе од 3700 мажи кои ги следеле повеќе од десет години, а оние кои јаделе најмногу чоколадо имале 17% помал ризик од мозочен удар во однос на оние кои избегнувале да јадат чоколадо.

„Користа од чоколадото веројатно е поврзана со флавоноид во чоколадото кои делуваат како антиоксиданси кои имаат позитивен ефект на крвниот притисок, холестерол и крвни садови“, изјавила раководителката на истражувањето Сузана Карсон од институтот во Столкохлм.

 


Последни наслови

Facebook Comments