НАСА објави ретка снимка од најбрзиот авион што некогаш постоел (видео)

Со максимална брзина од 3,2 маха (3.500 километри на час), Lockheed SR-71 Blackbird или „Црна птица“ е најбрзиот авион кој некогаш постоел. Овој тип на извидничко летало било произведено од компанијата „Lokid Martin“ во шеесетите години, а повлечено од употреба пред распадот на Советскиот сојуз. При најголеми брзини, нејзиното титаниумско тело се загревало и до … Continue reading НАСА објави ретка снимка од најбрзиот авион што некогаш постоел (видео)