Кажете “не” на инфарктот со црвен кромид!

Сподели со своите пријатели

Кромидот без сомнение е меѓу нај-непретенциозните, но пак се обврзувачки за речиси секоја гозба со зеленчук. Тој секогаш е присутен во кујната. Иако главно се користи при подготовка на различни јадења, лековитите квалитети се високо ценети и во народната медицина од древни времиња.

Црвениот кромид е сорта исклучително богата со фитонутриентот кверцетин, кој се содржи во големо количество и во некои овошја – на пример јаболката. Кверцетинот делува како антиоксидант, но антиоксидантниот ефект е посилен кога супстанцијата се прифаќа од природен извор, каков е што кромидот, а не во форма на додаток во исхраната.

Научниците тврдат дека зеленчукот во црвено-виолетова боја може да помогне во спречување на срцеви болести. Тие откриле дека сортата, често се користи во медитеранската и индиската кујна, помага за отстранување на лошиот холестерол во организмот, кој може да предизвика инфаркт и мозочен удар. Во исто време црвениот кромид го задржува добриот холестерол, кој помага за превенција од срцеви заболувања.

Вистината е дека не сите придобивки на црвениот кромид врз човечкиот организам се откриени. Јапонските научници направиле ново откритие за придобивките од конзумирањето на вкусната сорта кромид. Познато е дека во црвениот кромид се содржат лесно апсорбирачки од организмот сулфурни соединенија.

Влегувајќи со крвта во мозокот, овие соединенија ги подмладуваат клетките и ја стимулираат нивната работа. Тоа помага за обновување на човечката меморија и ја зголемува на приемчивоста кон позитивни емоции.