Изненадувачки здравствени придобивки на винскиот оцет

Сподели со своите пријатели

Вински оцет не е само вкусен прелив за салата или маринада за месото. Тој може да ви помогне да ја загубите телесната тежина, да го стабилизирате шеќерот во крвта, па дури и да ги забави знаците на стареење.

Еве 8 изненадувачки здравствени придобивки од винскиот оцет:

1. Вински оцет може да ги намали телесните масти

Ако имате за цел да ослабете, не треба целосно да се фокусираат на она што јадете. Можете да ги согорите мастите ако консумирате повеќе вински оцет. Во студија објавена во списанието Bioscience, истражувачите утврдиле дека овој оцет всушност помага во намалување на вкупната содржина на масти во телото.

Јаболковиот оцет ја зголемува плодноста

Loading...

2. Овој оцет може да го забави знаците на стареење

Според истражувањето објавено во Food Research International Journal од 2010 година, во составот на црвениот вински оцет има висока содржина на антоцианини – природни антиоксиданси, кои помагаат за забавување на процесот на стареење. За најдобри резултати треба да се држиме до оцет, направен од винскиот сорта Каберне Совињон.

3. Овој оцет го потиснува апетитот

Може да ви звучи премногу добро за да биде вистина, но потрошувачката на повеќе вински оцет може да го намали вашиот апетит. Оцетната киселина е активна состојка во црвениот вински оцет, кој ја задржува храната во желудникот за подолго време. Тоа доведува до забавување на ослободувањето на хормонот грелин, кој води до чувство на глад.

Неверојатните својства на оцетот

4. Тој е богат со моќни хранливи материи

Вински оцет е наполнет со здравствени хранливи материи, вклучувајќи и неколку клучни витамини, минерали, железо и калиум. Од гледна точка на антиоксиданси, вински оцет содржи исто полифеноли, кои се суштински растителни соединенија кои дејствуваат како антиоксиданти.

5. Тој регулира шеќерот во крвта

Оцет помага за забавување на апсорпцијата на шеќерот од храната во крвотокот, што значи дека им помага на луѓето со дијабетес. Значи, ако барате начин да ја прилагодите крвниот шеќер, црвениот вински оцет е идеална храна за тоа.

6. Тој ја зголемува апсорпцијата на калциум

Во едно истражување научниците претпоставуваат дека оцетната киселина ја подобрува апсорпцијата на калциум и ја промовира апсорпцијата.

За што сè е добар јаболковиот оцет?

7. Тој помага во варењето

Во многу азиски земји оцет се пие за време или помеѓу оброците за помагање на варењето. Се верува дека тој го мие телото од токсините, го отстранува кваците од дигестивниот тракт и го чисти уринарниот тракт.

8. Вински оцет може да го подобри изгледот на вашата кожа и коса

Верувале или не, овој оцет е корисен не само за вашето внатрешно здравје, но и за убавината. Тој може да се користи како природен шампон за коса, со него може да се третира и кожата.

Еве 8 изненадувачки здравствени придобивки од винскиот оцет:

1. Вински оцет може да ги намали телесните масти

Ако имате за цел да ослабете, не треба целосно да се фокусираат на она што јадете. Можете да ги согорите мастите ако консумирате повеќе вински оцет. Во студија објавена во списанието Bioscience, истражувачите утврдиле дека овој оцет всушност помага во намалување на вкупната содржина на масти во телото.

Јаболковиот оцет ја зголемува плодноста

2. Овој оцет може да го забави знаците на стареење

Според истражувањето објавено во Food Research International Journal од 2010 година, во составот на црвениот вински оцет има висока содржина на антоцианини – природни антиоксиданси, кои помагаат за забавување на процесот на стареење. За најдобри резултати треба да се држиме до оцет, направен од винскиот сорта Каберне Совињон.

3. Овој оцет го потиснува апетитот

Може да ви звучи премногу добро за да биде вистина, но потрошувачката на повеќе вински оцет може да го намали вашиот апетит. Оцетната киселина е активна состојка во црвениот вински оцет, кој ја задржува храната во желудникот за подолго време. Тоа доведува до забавување на ослободувањето на хормонот грелин, кој води до чувство на глад.

Неверојатните својства на оцетот

4. Тој е богат со моќни хранливи материи

Вински оцет е наполнет со здравствени хранливи материи, вклучувајќи и неколку клучни витамини, минерали, железо и калиум. Од гледна точка на антиоксиданси, вински оцет содржи исто полифеноли, кои се суштински растителни соединенија кои дејствуваат како антиоксиданти.

5. Тој регулира шеќерот во крвта

Оцет помага за забавување на апсорпцијата на шеќерот од храната во крвотокот, што значи дека им помага на луѓето со дијабетес. Значи, ако барате начин да ја прилагодите крвниот шеќер, црвениот вински оцет е идеална храна за тоа.http://kumanovskimuabeti.mk/za-shto-se-e-dobar-jabolkoviot-ocet/

6. Тој ја зголемува апсорпцијата на калциум

Во едно истражување научниците претпоставуваат дека оцетната киселина ја подобрува апсорпцијата на калциум и ја промовира апсорпцијата.

7. Тој помага во варењето

Во многу азиски земји оцет се пие за време или помеѓу оброците за помагање на варењето. Се верува дека тој го мие телото од токсините, го отстранува кваците од дигестивниот тракт и го чисти уринарниот тракт.

8. Вински оцет може да го подобри изгледот на вашата кожа и коса

Верувале или не, овој оцет е корисен не само за вашето внатрешно здравје, но и за убавината. Тој може да се користи како природен шампон за коса, со него може да се третира и кожата.