Четири видови храна кои експертите препорачуваат да не се јадат

Сподели со своите пријатели

Анкетата спроведена меѓу професионалци кои се занимаваат со контрола врз производството на храна, ја откриваат темната страна на некои популарни производи. Еве краток список, претставен од сајтот Rodale, посветен на здравата исхрана.

Никулци

Даг Пауел, професор по прехранбена безбедност при Државниот универзитет во Канзас објаснува дека никулците во основата претставуваат 40 проценти од случаите на брзо ширење на хранливи инфекции во текот на последните 20 години, а многу пати беа причина за запирање и запленивање на намерниците кои “едноставно претставуваат здравствен ризикот”. Без разлика дали е соја, грав или пченица, во никулците често се наоѓаат саламонела, листерија и ешекирија коли. Подложни се на загадување, бидејќи семето барат влага и топлина, за да никне, а тие услови се идеални за размножување на бактерии.

Риба сабљарка

Според педијатар д-р Филип Ландриган предупредување број еден за жените кои се бремени или очекуваат да забременат, е да избегнувате жива рибата – од видот риба сабљарка кои содржи големо количество нездрави материи. Здрава алтернатива богати со Омега 3, на пример се лососот и обичната скуша.

Диететски безалкохолни пијалоци

Здравствениот експерт др Исак Елиас вели дека не се земаат никакви пијалаци и храна со засладувачи, бидејќи податоците се безбедноста на многу од нив (сукралоза, аспартам, ацесулфам К, неотам и др.) се спакувани во производите и се во противречност и се во конфликт на интересите меѓу производителите . Независни истражувања сугерираат дека преработени во телото, овие супстанции може да предизвикаат проблеми со метаболизмот и телесната тежина, невролошки болести, болки во зглобовите, цревни воспаленија и не на последно место, рак. ”

Храна од синџирите за брза храна

Џоел Салатиил, специјалист во областа на одржливо земјоделство, објаснува дека економскиот модел на меѓународните синџири за брза храна се потпираа на земјоделство, кое не се грижи за развојот и трајната доходоносност на земјата. Користат штетни хемикалии кои не само што го загрозуваат човековото здравје, но и почвите.